Proč 80:20 ?

Vůbec tu nemám na mysli Paretovo pravidlo. Je to pouhý poměr vlastních potravin ke koupeným. 

Tento poměr vychází z reálných zkušeností, ale zároveň má v sobě obrovskou pokoru, protože síla Přírody je nekonečná. Každý rok přichází různá varianta počasí a i když se člověk snaží přizpůsobit a reagovat, je to určující faktor úrody. Například používám do ranních kaší /spíš poledních, protože většinou snídám mezi 11.00 – 13.00 hod./ hodně sušeného ovoce a zatímco loňský rok nepřišly mrazíky v době, kdy už kvetly stromy, v jiných letech zase přišly……a tyto kritické dny pro úrodu ovoce rozhodují o tom, jestli v zimě sušené ovoce bude, nebo ne.

Existují různé možné záchranné akce, jako používání ohně, nebo dýmu, rosení a podobně, jenže to je téměř prakticky nemožné použít pro více roztroušených stromů.

Proto velká, nebo spíše obrovská pokora, když cíluji na poměr 80:20. Další příklad je letošní jaro. Semínka v půdě u nás už čekají na déšť přes měsíc. Zatím si země drží vláhu jara, ale tato suchá období v naší oblasti bývají někdy i v létě, kdy rozpraská půda i pod menší vrsvou mulče a protože většinou nezalévám, množství úrody je adekvátní. Proto také musíme vycházet při tvorbě jídelníčku především z toho, co máme k dispozici.

Co patří do 20%? Koření, Ume ocet, některé oříšky, lněné semínko, lněný olej, sůl, kávové boby, carob, v loni jsme koupili např. od kamaráda dva pytle hrachu, protože ho nestihl na poli postříkat a různé maličkosti a drobnosti. Nezvolil jsme poměr 90:10, právě z důvodu velké pokory před počasím. Snažím se s touto silou pracovat a neházím vejce do jednoho košíku, ale např. v loni před zimou jsem nezasel z objektivních důvodů část mrkve a tak je zasetá jen na jaře……pokud bude sucho trvat déle, může to ovlivnit zásadně očekávanou sklizeň.

Základem 80% jsou brambory, fazole, kukuřice a hrách. Z těchto základních potravin pak vychází různé varianty jídla a to především podle toho, jaké roční období právě probíhá.

Používám většinou nehybridní odrůdy, např. od Marka Kvapila z Permasemínek, nebo od irské semenářské firmy „Brown envelope seeds“

Kukuřici „Malované hory“ mám zase díky kontaktu z „Gengel“

Většinou si vyzkouším pár odrůd a pak zůstanu jen u těch, které mi vyhovují a semenařím si je. Protože při větším množství odrůd by docházelo ke sprášení a některé rostliny potřebují více metrů izolace. Některé vzdálenosti ale ovlivnit nemohu, taková kukuřice nesmí mít vedle sebe další odrůdu na 500-1000 metrech a vzhledem k tomu, že JZD z vedlejší obce má bioplynku, kukuřice je v okolí častá. Proto jen některý rok mohu použít klasy na semeno.

A nakonec pár foto z loňské radosti :))

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *