Co kupujeme v obchodech?

Jsme to, čím živíme svoji mysl, čím živíme svoje tělo a co opakujeme….nemůžeme být ničím jiným.

Co brání tomu, abychom si udělali podobný zeleninový talíř plný vitamínů a energie? Tato fotografie je z loňského roku a už se na podobný talíř, v mnoha  různých variantách, těším i letos. Mezi tím přichází možnosti, které odpovídají podnebí na konci jara…..

Nebudeme se řídit dojmy „a jedna paní povídala“ a podívejme se, proč je důležité využít doma zázrak půdy a její schopnost měnit formu a obsah.

 

Následující tabulka vypovídá zcela jasně, co kupujeme v obchodech a to nebereme nyní v ůvahu průmyslově zpracované potraviny a zbytečné přemisťování kamionů z jednoho konce Evropy na druhý…..

Srovnání ztrát vitamínů a stopových prvků v ovoci a zelenině od roku 1985 do roku 2002:

Minerály a vitamíny v mg na 100 g jídla

 zkoumaná zeleninaVýsledek 1985Výsledek 1996Výsledek 2002Ztráta 1985-1996Ztráta 1985-2002
brokoliceVápník
Kyselina listová
Hořčík
103
47
24
33
23
18
28
18
11
-68%
-52%
-25%
-73%
-62%
-55%
FazoleVápník
Kyselina listová
Hořčík
Vitamin B6
56
39
26
140
34
34
22
55
22
30
18
32
-38%
-12%
-15%
-61%
-51%
-23%
-31%
-77%
BramboryVápník
Hořčík
14
27
4
18
3
14
-70%
-33%
-78%
-48%
MrkveVápník
Hořčík
37
21
31
9
28
6
-17%
-57%
-24%
-75%
špenátHořčík
vitamin C.
62
51
19
21
15
18
-68%
-58%
-76%
-65%
Jablkovitamín C512-80%-60%
banánVápník
Kyselina listová
Hořčík
Vitamin B6
Draslík
8
23
31
330
420
7
3
27
22
327
7
5
24
18
– *
-12%
-84%
-13%
-92%
-24%
-12%
-79%
-23%
-95%
JahodyVápník
Vitamin C.
21
60
18
13
12
8
-14%
-67%
-43%
-87%

Zdroje: potravinářská laboratoř 1996/2002 Karlsruhe / Sanatorium Oberthal, 1985 Geigy (Švýcarsko)
* nezkoumá

Zatímco před 50-100 lety bylo úplně normální, že jsme si doma uvařili z toho, co vyrostlo na poli a na zahradě, dnes je zase „normální“ jít do supermarketu a tam naplnit plný košík zeleninou a ovocem z celé Evropy a průmyslově zpracovanými potravinami zabalenými do igelitových obalů z ropy a vyhodit při tom těžce vydělané peníze /které jsme vyměnili za 1/3 svého života u zaměstnavatele/.

Zpěv ptáků na zahradě a v jedlém lese, poděkování rostlině za její plody, pozorování vztahů milionů organismů v půdě a na povrchu, každodenní škola pokory a zákonů přírody, to všechno máme k dispozici. Stačí natáhnout ruku……

Věříme tomu, čemu chceme věřit a slyšíme to, co chceme slyšet……můžeme si říkat „a co budu jíst, když nebudu nakupovat v obchodě?“…..a nebo budu přemýšlet, co mi dnes a v minulých dnech dala příroda a co z těchto darů mohu „uvařit“…..každý den máme volbu…..

Včera jsem měl tuto barevnou misku ke snídani…..a dnes opět, protože právě v těchto dnech vrcholí konec dní Zimolezu…..jak se při trhání dotkneme modrých podlouhlých plodů, začínají padat….připomínají mi při doteku Netykavku nedůtklivou, které když se ve zralosti lehce dotkneme, oplodí se prudce spirálově stočí a okamžitě vystřelí svá semínka z obalu do prostoru….Zimolez není tak akční, ale jeho plody v těchto dnech při doteku padají pod keř…..až nebudou plody Zimolezu a tolik lesních a zahradních jahod, budou už třešně  a s nimi hned i první hrášek….. a dál pokračují saláty a kedlubny…..a první ranné brambory…….

O kolik že klesl počet vitamínů od roku 1985 v tabulce?…….

7 komentáře

  • Ludmila

    Dobrý den,

    moc děkuji za informaci a i když jsem si nedělala iluze o průmyslových potravinách toto je šokující.
    Díky za to co děláte. 🙂

  • Jana Pavková

    Dobrý den,
    jak psala laní Ludmila, iluze jsem si nedělala, ale vidět to takhle natvrdo, to je něco. Jak ráda bych vyměnila práci u zaměstnavatele za pobyt na čerstvém vzduchu, ale zatím to není možné. Budu muset promyslet co s tím, díky za inspiraci.

  • Alexandra

    Dobrý den pan Bedřich,
    o těch deficitech vitamínů jsem věděla již delší dobu, ale netušila jsem, že je to až tak hrozivé. Já teď zakládam zahradu, ale je to moc namáhavé, hlavně sehnat lidi na práci-na kultivaci země ( po stavbě ) je to samý kámen a štěrk. A já nevím kde začít-jde to těžko, ale nevzdám to i když chodím o berlích.
    Chci se Vás zeptat jaké trubky na zakrytí záhonu mám použít,našla jsem 16x2mm- stačí to, nebo musí být 20x2mm? Tady je zima (Praha západ), mám obavu,že mi nic nedozreje.Proto chci mé vysunuté záhony zakrýt.Mám tam jahody, rajčata, papriky, a dala jsem tam i fazole a taky moje milované žluté melouny.Uvidím co z toho bude.Když vidím jak Vy všechno krásně sázite, dodáva mi to sílu poprat se s nepříznivými podmínkami.
    Děkuji Vám i za nekonečnou ispiraci k práci na zahrádce. Budu se taky snažit s láskou dělat vše jak to děláte Vy.Doufám v sílu vydržet a nepolevit v mém úsilí dopracovat se k hmatatelným výsledkům.
    Přeji Vám pevné zdraví a neutichající optimismus.
    Alexandra

    • Bedřich Němec

      Alexandro, klidně použijte i menší průměr….každý máme zahrádky v jiných podmínkách a vždy se potřebujeme přizpůsobit těm našim…
      …tzv. nepříznivé podmínky nás moc učí! :))
      …přeji velkou radost ze zahrady a držím palce!

  • Honza

    Dobry den,
    Zajimalo by me srovnani ovoce a zeleniny ze supermarketu vs dnesniho ovoce a zeleniny z permakulturniho osiva… tezko rict, jaky podil na tom ma slechteni a jaky tvori podmínky pestovani. Dekuji za velmi zajimave srovnani!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *