Zapečené brambory s Popencem břečťanolistým…..

Když si utrhneme Popenec a přivoníme, ucítíme výraznou vůni, kterou si umíme představit téměř kdekoli v kuchyni…..v nádivce, ve smoothie, v salátu, nebo třeba v zapečené variantě……už samotný název je úžasný a stejně tak všechny jeho české lidové názvy….budra, burda, husí nožka, kadeřník, kočičí tlapa, kondelík, kondrábek, kondrlík, koudelík, kundrábek, kundrásek, kundrátek, kundrlátek, kundrtálek, kunrábek, kunrátek, moďálka, moďátka, nádešník, openec, oponec, oponec obecný, oponka, opoňka, poponec, poponek, popoňka, popounek, pupenec, pupínek, švýcarský čaj, vopenec, voponec, vopuňka, zádušník, zádušník břečťanovitý, zemní břečťan, zemský břečťan, kontrhel….. :))

Přidal jsem trochu pampelišky, která byla v trávě hned vedle a trochu listové asijské zeleniny ze skleníku, protože ve skleníku dochází postupně k výměně nájemníků… :)) ….a ze které bude zeleninový salát s Ume octem a Lněným olejem

Na dno jsem položil plátky brambor, některé mají slupku, některé už ne, podle toho, v jakém stavu brambor je….nejlepší je samozřejmě používat v kuchyni brambor i se slupkou….na brambory jsem nasypal hrubě pokrájený Popenec, trochu soli, pepře, každý podle vlastní chuti….a zase plátky brambor….

Nahoru opět trochu koření a kokosového oleje, který se v troubě velmi rychle rozpustí a proteče obsahem….

Do trouby dávám nádobu /v tomto případě to není zapékací miska, ale stará litinová pánev, která už nemá dřevěnou rukojeť/ s pokličkou a když byly brambory měkké, pokličku jsem sundal a vše zalil třemi kachními vejci od našich Indických běžců…. :)) …..pak už jen pár minut nechat dopéct. Teplotu neřeknu, protože ji nevím….peču pocitově v kachlových kamnech a tady jsem odběhl do skleníku ještě zasadit rajčata a přišel tak tak…. :)) 

Příští den jsem nevydržel …..vůně Popence je tak silná, že jsem si udělal stejnou večeři znovu, jen směs „z trávy“ obsahovala ještě Bršlici kozí nohu a opět Sedmikrásky a Pampelišku. Vejce jsem dal jen dvě, protože kachní vejce jsou obrovská… :)) ….a neodbíhat od trouby!

Dobrou chuť! :))

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *