Snídaně v zimě a na jaře

Vždy jsem se trochu divil, proč mi tak chutnají jednoduchá jídla, která mi připadají úplně samozřejmě přirozená, až mne „vysvobodilo“ poznání, co jedli naši předkové.

Nebyly to jen „obyčejné“ stejné kaše, bez chuti a fantazie. Předkové používali vše, co jim dávala příroda, co našli na svých polích, na loukách, v lesích a v řece……když vidíme, co všechno kupujeme a co oni měli k dispozici, myslím, že je to ta nejlepší chvíle zastavit se.

Používáme výrazy jako superpotraviny, správná výživa, dieta, přejídání, nadváha, konzervační a aromatické látky, nutriční hodnoty…..a když použijeme obyčejný selský rozum, zjistíme, že všechny tyto výrazy nepotřebujeme…..

Naši předkové používali, za podobných přírodních podmínek jako máme dnes, ke snídani především obilné pohankové, prosné a krupicové kaše……ovšem nebyly to jen ledajaké kaše bez chuti, uměli je pěkně ochutit….na sladko medem, na slano, používali tuk…..u mých kaší je často základem lněné semínko z důvodu omega 3+6, protože nejím maso, ale téměř každá kaše je trochu jiná co do obsahu, většinou se řídím tím, co mám k dispozici….a tady ale někdy používám právě i část z 20% potravin, které nevyrostou na naší zahradě, např. Karob, nepražené kakaový prášek, kokosové lupínky, skořice…….tento podíl ale klesá, spíše některé ingredience používám jen proto, že je mám ještě z dřívější doby a že je chci spotřebovat a už kupovat vůbec nebudu ….. přidávám vždy vlastní sušené ovoce, jablka, hrušky, švestky…..zaliji horkou vodou a sladím medem…..

Oběd se začal používat až v 18. století a další jídlo naši předkové jedli až kolem čtvrté a páté hodiny….každý z nás je jedinečný a každému může vyhovovat jiný způsob, ale i já jím většinou jen dvakrát denně, ale moje snídaně je mezi 11.00-13.00 hod. a další jídlo mezi 17.00-18.00 hod. Neznamená to, že neexistují výjimky, samozřejmě je třeba někdy čas upravit podle programu dne……a neznamená to také, že bych stával v 11.00 hod. :))

Další samostatnou kapitolou je fermentování obilovin, protože tento způsob je zásadní pro chování semen, luštěnin, ořechů….naši předkové neznali asi název kyseliny fytové, která hlídá stravitelnost a chrání semena, ale používali svůj obyčejný selský rozum, který vycházel z pozorování přírody….ale namáčení bude samostatný příspěvek, neboť si to zaslouží…..chtěl jsem se jen v rámci potravinové soběstačnosti podělit o zimní řešení snídaně, do které můžeme také použít hodně svých zásob, vedle sušeného ovoce má mnoho využití i kukuřičná mouka…..pokud už někdo kukuřici pěstuje, nemusí mít ani mlýnek na obilí, na snídani stačí využít mlýnek na kávu…….

2 komentáře

  • Marie

    Dobrý den,
    zcela náhodou jsem narazila na Váš Web a musím Vám napsat, že mě Vaše videa nadchly a podpořily mou tvořivost v zahradě.
    Byla bych moc ráda, kdyby jste mě mohl do emailu napsat trochu víc podrobně, jak využíváte slámy a kompostu v přípravě záhonů. ( Není moc v záhoncích plevele z posečené trávy, která je v kompostu?) A taky by mě zajímalo jak děláte zavřeniny (uchování ovoce) , přidáváte k nim cukr? Možná je to hloupá otázka, ale moc dobře si nedokážu představit,že to nesplesnivý 🙂
    Moc Vám fandím a přeji Vám krásné dny 🙂
    Marie

  • Bedřich Němec

    Dobrý den Marie!……sláma a kompost?…..z ničeho nedělám vědu a učím se z přírody……všechen biomateriál příroda využije pro další život…..trávu dávám do kompostu jen když není už vykvetlá a zralá…..i tak se tam spousty semínek objeví…..zavřeniny?….na webu je spousty info, zadejte toto slovo do vyhledávače…..já prostě dám do čisté sklenice ovoce, uzavřu a je hotovo….cukr není třeba přidávat, je v ovoci….obsah nesplesnivý, cukr se přemění na alkohol a ten ovoce zakonzervuje….děkuji a přeji nádherné dny! 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *