První sušené ovoce

Naše babičky sušily křížaly a bylo to úplně přirozené využití darů zahrady….dnes jsme si zvykli, že pro většinu potravin chodíme do supermarketu.

Přitom sušením můžeme uchovat velkou část letní a podzimní úrody. Máme navíc velké pomocníky…lze využít i sluneční sušičku, na kterou najdeme mnoho návodů na webu, ale máme také na výbět obrovské množství elektrických sušiček, z nichž už od 1000,- Kč jsou kvalitní.

V naší domácnosti jsme používali dlouho klasickou kulatou sušičku, ale protože konzervace sušením je výborná a zvláště pokud se suší více potravin, je vhodná větší sušička s rovnoměrným sušením, bez přehazování sušících plátů…..

Je to prostě velká radost, nepodporovat ježdění kamionů sem a tam a raději si usušit na zimu vše, co příroda na zahradě daruje…..a bez konzervantů a barviv…….

Jako první přišly letos na řadu třešně. Ještě by několik dnů mohly být na stromě, ale jednak „usušit celý strom“ chvíli trvá a jednak špačci tuto cukrárnu navštíví velmi rádi ihned, jak dosáhne ideální sladkosti :))

Vybrat tu „správnou“ sušičku znamená, že každému z nás se může zdát lepší úplně jiná….když si něco důležitého chci koupit, podívám se kolem sebe, zda někdo z přátel už více let některý plánovaný výrobek používá….nejlepší je osobní doporučení a jeho vlastní zkušenost……v tomto případě děkuji všem za osobní zkušenosti z webu https://permakulturnioaza.cz/na moji otázku, kterou sušičku koupit…. nakonec poslední rozhodnutí je stejně na nás……a třešně?….právě se suší při teplotě 60 stupňů…. :))

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *