Naše babičky sušily křížaly a bylo to úplně přirozené využití darů zahrady….dnes jsme si zvykli, že pro většinu potravin chodíme do supermarketu.
Přitom sušením můžeme uchovat velkou část letní a podzimní úrody. Máme navíc velké pomocníky…lze využít i sluneční sušičku, na kterou najdeme mnoho návodů na webu, ale máme také na výbět obrovské množství elektrických sušiček, z nichž už od 1000,- Kč jsou kvalitní.
V naší domácnosti jsme používali dlouho klasickou kulatou sušičku, ale protože konzervace sušením je výborná a zvláště pokud se suší více potravin, je vhodná větší sušička s rovnoměrným sušením, bez přehazování sušících plátů…..
Je to prostě velká radost, nepodporovat ježdění kamionů sem a tam a raději si usušit na zimu vše, co příroda na zahradě daruje…..a bez konzervantů a barviv…….
2 komentáře
Tomas
S třešněmi jsem měl taky velké plány, ale vrtule třešňová má jiný názor. Ani by mi nevadili červíci samotní jako spíš jejich trus…
Takže buď je jím ještě předtím, než jsou úplně zralé (=nejde poznat jestli v třešni jsou nebo ne) nebo naopak co nejpozději (= červivé úplně shnijí a zdravé zůstanou, ovšem ptákům tato strategie vyhovuje taky a zbyde spíš jen na ochutnání). Tak jako tak, na sušení to není.
Máte nějaký tip nebo na Vysočině vrtule tolik neřádí? Nebo si na vrtulích pod třešní pochutnávají slepice?
Bedřich Němec
Červíci si pochutnávají i na Vysočině…..jen každý rok není úplně stejný….někdy přijdou později…..já mám rád třešně když uzrávají, takže se jich přejím, ještě než obsahují maso…..na sušení jsou třeba přeci jen červenější, ale nečekám se sušením na plnou zralost……slepičky mají smůlu, jejich výběh je jinde, ovšem nyní je pouštíme i do velké zahrady, takže možná budou mít letos hody…….