Kukuřice + kopřivy

Brzy na jaře vyráží největší jarní zázrak přírody Kopřiva dvoudomá. Její využití v kuchyni a pro zdraví je nekonečné…..někdy vyráží už pod sněhem, ale růst akceleruje pod slunečnými dny. Někdy se zdá, že ještě nemůže růst, ale je třeba se dívat na slunná a teplejší místa zahrady. Opláchnutou a nakrájenou kopřivu vložím do hrnce s právě uvařenou kukuřicí, v tomto případě jsou to Malované hory. Tuto kukuřici je nejlepší namočit den předem a vařit i 2-3 hodiny, aby byla měkká, pak přihodím kopřivy a promícháním s kukuřicí se spaří, jinak umí slušně žahat i v ústech :)) …….na ochucení můžeme opět použít koření dle své chuti, sůl nepoužiji, protože pokapu kukuřici Ume Octem a poliji mým oblíbeným kvalitním Lněným olejem.

Samozřejmě má každý z nás jiné představy o jídle. Já mám rád jednoduchá jídla, jejichž příprava trvá kolem deseti minut, mají původní chuť a najdu je na zahradě buď v záhonkovišti, na políčkovišti, v trávníku, nebo ve sklepě…. :)) ……

4 komentáře

  • Tomas

    O vaření celých kukuřičných zrn jsem ještě neslyšel. Hlavní důvod bude asi to 2-3 hodinové vaření, což znamená spoustu spálené energie.
    Pokud bych to vařil v topné sezóně (aby ta hromada energie nezmizela bez užitku) a v tlakovém hrnci (abych nevyrobil tolik páry), tak by to pro mě dávalo smysl. Letos se poprvné chystám na pěstování vlastní kukuřice, tak snad to klapne.

    • Petr Menčík

      Několikátým rokem pěstuji odrůdu malované hory a osvědčilo se mi před vařením celých zrn dopředu je namočit alespoň na 12 hodin a teprve potom vařit. Také čím jsou starší, tím jsou tvrdší, dochází tam k postupné přeměně škrobů a tím i tvrdnutí. Zbyla mi nějaká předloňská úroda, tak se pokouším i o mléčnou fermentaci celých zrn(kvašení jako pickles). Ať se daří!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *