Brzy na jaře vyráží největší jarní zázrak přírody Kopřiva dvoudomá. Její využití v kuchyni a pro zdraví je nekonečné…..někdy vyráží už pod sněhem, ale růst akceleruje pod slunečnými dny. Někdy se zdá, že ještě nemůže růst, ale je třeba se dívat na slunná a teplejší místa zahrady. Opláchnutou a nakrájenou kopřivu vložím do hrnce s právě uvařenou kukuřicí, v tomto případě jsou to Malované hory. Tuto kukuřici je nejlepší namočit den předem a vařit i 2-3 hodiny, aby byla měkká, pak přihodím kopřivy a promícháním s kukuřicí se spaří, jinak umí slušně žahat i v ústech :)) …….na ochucení můžeme opět použít koření dle své chuti, sůl nepoužiji, protože pokapu kukuřici Ume Octem a poliji mým oblíbeným kvalitním Lněným olejem.
4 komentáře
Tomas
O vaření celých kukuřičných zrn jsem ještě neslyšel. Hlavní důvod bude asi to 2-3 hodinové vaření, což znamená spoustu spálené energie.
Pokud bych to vařil v topné sezóně (aby ta hromada energie nezmizela bez užitku) a v tlakovém hrnci (abych nevyrobil tolik páry), tak by to pro mě dávalo smysl. Letos se poprvné chystám na pěstování vlastní kukuřice, tak snad to klapne.
Bedřich Němec
Nikdy jsem neměřil, jak dlouho kukuřici vařím, ale 2 hodiny to zcela určitě nejsou…..a nebudete to ani hodina……přeji velkou úrodu! :))
Petr Menčík
Několikátým rokem pěstuji odrůdu malované hory a osvědčilo se mi před vařením celých zrn dopředu je namočit alespoň na 12 hodin a teprve potom vařit. Také čím jsou starší, tím jsou tvrdší, dochází tam k postupné přeměně škrobů a tím i tvrdnutí. Zbyla mi nějaká předloňská úroda, tak se pokouším i o mléčnou fermentaci celých zrn(kvašení jako pickles). Ať se daří!
Bedřich Němec
Děkujeme Petře za zkušenosti!…..přeji nádherné léto!