Když se zdá, že strategické zásoby začínají docházet….Česnek medvědí+brambory

Je jasné, že první jarní měsíce nemohou mít takový výběr potravin jako letní, nebo podzimní…..ale i tak můžeme mít na záhonku hodně zeleniny, která vydrží pod sněhem a některá až do jara. Já jsem měl však objektivní důvody, proč říjen až prosinec nebyly záhonky z hlediska setí a sázení prioritou, takže nyní je třeba použít vše, co je k dispozici. Ještě je toho ale samozřejmě mnoho, protože některé potraviny, jako fazole, hrách, nebo kukuřice, přechází v zásobách do dalšího roku…..regály ve sklepě obsahují dál sušené ovoce, kysané zelí, různé zavařeniny…..a hlavně nastupuje už trávník, trvalky a okolní příroda…a ke včerejší večeři jsem využil právě v nejsilnější období Česneku medvědího….

Stačí zajít do supermarketu přírody, protože Česnek medvědí neroste jen v přírodních rezervacích, ale často odkopává peřinu listí ve vlhku listnatých lesů….
pak si lze donést pár cibulek na stinná místa do zahrady, kde ho sice nebudeme mít koberce jako tvoří v lesích, ale na zpestření jídelníčku ho bude dost….

Na netu najdeme nekonečné množství využití, od prostého nařezání na chleba, až po pesto.
U mne Česnek medvědí v tomto „složitém“ receptu splňuje i podmínku „uvařit“ do 10 minut.

Protože ale brambory peču v troubě našich kachlových kamen, kdy teplotu uvnitř vytváří více proměnných, jako je např. vlhkost dřeva,
nebo velikost otvoru pro vzduch, jedná se vždy o originál… :)) ….na konci stačí  nasypat na upečené horké brambory kopec nařezaných listů
a promíchat……jedno z jídel, kde jsem použil i trochu soli, má však jednu velkou nevýhodu…..je prudce návykové, takže je zcela běžné, že nejen příští den, si toto jídlo člověk zopakuje! :))

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *