
Jak velký pozemek potřebujeme…
Vzpomínám si, jak jsem před lety vytvořil pokus: dva záhony z rozházených semen ředviček, mrkve, cibulky, salátu….smíchal jsem asi 7 druhů a už si nevzpomínám co to přesně bylo….a jak byl člověk překvapený, že jsem nebyl schopný „sníst“ ani jeden ze záhonů…..ředkvičky vyrazily jako první, pokryly půdu a za nimi vyrazily postupně další druhy….když jíme např. i zelenou část mladých ředkviček, nejsme schopni záhon sníst…..oba měly rozměr 7 x 0,7 m….v té době jsem byl skromný vitarián….takže především saláty a smoothie…..on toho člověk zase tak moc nepotřebuje…..
A jaký je rozměr pro pěstování potravin v současnosti?

Toto políčko je největší část, jeho rozměr je 25 x 7 metrů, tedy 175 m2…mimo cestiček je využité celé.
Na obrázku ze včerejšího dne je vidět vytváření „nárazníkového pásma“…o tom ale příště…..



Záhonky o rozměrech asi 7 x 0,7 metrů, celková plocha 15 x 8 metrů, tedy 120 m2……

Největší plocha záhonů…..podobná část je ještě za fotografem… .)) …..rozměr 30 x 8 metrů, tedy 240 m2. Ovšem tady je volná plocha mezi záhonky dost velká, protože půdu tady připravuji, jak už jsem psal, na zvětralé rule a ještě bude nějaký čas trvat, než nový kompost a mulčování, vytvoří záhonkoviště celé k využití. Celkem je to tedy plocha velká 535 m2.
Budu se snažit v průběhu roku o rozumné sledování celkového poměru vlastních potravin a potravin koupených. Z hlediska typologie nejsem zase tak velký melancholik, abych si i v minulosti tvořil podrobné tabulky a počítal každý nákup. Od 05/2021 ale budu evidovat každou „cizí“ potravinu a osobně si myslím, že poměr 80:20 se ještě zvýší….nebudu evidovat nákupy, ale „cizí“ potraviny, které použiji během dne v jídle. Důvodem je to, že manželka také samozřejmě využívá potraviny ze zahrady a tak sledovat nákup cizích potravin by byl složitější, protože má podíl koupených potravin vyšší než já. Za období 1-4/2021 byl poměr 80:20 splněn zcela určitě…..spíše 90:10….za toto období sleduji jídlo podrobněji a z koupených potravin jsem použil jen Karob, hrách, Lněný olej a semínka, slunečnicové semínko, plátky kokosu, zeleninu /většinou půl oytlíku mražené/, med, koření, sůl…… a pár drobností, kdy spíše likviduji dřívější zásoby a potraviny které by mi bylo líto vyhodit a tak je ještě postupně zužitkuji…..
Další kapitolou je to, že asi po 20 letech vegetariánství /včetně dvou let vitariánství a asi 12-14 let veganství/ žijí na pozemku první rok i slepice a bude třeba započítat do „cizích“ potravin i část vajec, protože slepice nejsou úplně soběstačné a používáme pro ně i nakoupené obilí….a také je třeba započíst i část pozemku s trávou, která je třeba na vytváření kompostu a samotná plocha pro komposty….ovšem biomateriál se dá sehnat i bez vlastnictví pozemku a lidé se ho rádi „zbaví“…..
Počítali jsme nyní jen plochu pro zeleninu, brambory, kukuřici, fazole, dýně……..další a ne malou částí potravinové soběstačnosti jsou stromy a keře, tady každý rok záleží především na začátku května, zda květy vydrží poslední mrazíky…..ke stromům se vrátíme později…..


Mohlo by se vám také líbit

Melouny, melouny, melouny…….
16 září, 2021
Fazole Gaucho
1 srpna, 2021